09-12-2018 19:51:50

Engelleri Aşıyoruz

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında 81 ilimiz ve tüm ilçelerimizde Genel Merkez Kadın Kolları Sosyal Politikalar Birim Başkanlığımız tarafından eş zamanlı etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında teşkilat mensuplarımız illerinde bulunan engelli bireyleri, engelli bireylerin eğitim aldığı kurum ve kuruluşları ziyaret ederek onlarla birlikte vakit geçirip sohbet ettiler, sorunlarını, taleplerini dinleyerek kendileri için yapılan çalışmaları anlattılar ve onlarında mesajlarını aldılar.

3 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan kararla engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya nüfusunun yaklaşık ’i engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu oran, tüm dünyada yaklaşık 1 milyar engelli birey olduğunu göstermektedir. Nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların artmasıyla engelli sayısı giderek artmaktadır. Engelli bireylerin önemli bir kısmının bedensel bir engeli bulunmaktadır. Engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımları bir haktır  Bu bağlamda, tüm dünyada 3 Aralık tarihinde engelli bireylerin hakları konusunda farkındalık yaratmak ve bu hakların elde edilmesine engel olan unsurların ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla çeşitli etkinlikler geçekleştirilmektedir.

Engellilik, bireyin yaşam aktivitelerini sınırlayıcı, kısıtlayıcı zihinsel-fiziksel bozukluklardır ve bireyin yeteneklerindeki ve gücündeki sınırlılık-eksiklik durumudur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) engelliliği, “kişiden ya da bir bütün olarak vücuttan beklenilen davranışlar, yetenekler ve görevler olarak ifade edilen normal aktivitelerin yerine getirilmesindeki eksiklik ya da sınırlılık”, “bir yetersizlik veya özür nedeni ile yaşa, cinsiyete, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak kişiden beklenen rollerin kısıtlanması veya yerine getirilememesi” olarak tanımlamaktadır.