28-03-2022 15:13:29

"Biz eğer bir büyük Türkiye hayalinden, idealinden bahsediyorsak, bu kalkınma da kadın gücü, emeği olmadan olmayacak"

Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Adana DSİ Tesisleri'nde düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda konuştu.

Keşir, ildeki programlarının ilkini mutlaka sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıklarını vurguladı.

Bu toplantılarla ili tanımaya çalıştıklarını aktaran Keşir, burada sivil toplum kuruluşlarını dinleyip istişare etmek istediklerini söyledi.

Bugün Adana'nın toplantı yaptıkları 63'üncü il olduğunu, bütün illeri dolaşarak kadınlara teşvikleri anlatacaklarını dile getiren Keşir, bu toplantılarla hem iş gücü piyasalarına katılımı hem girişimciliği hem de kooperatifçiliği artırmak istediklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 20 yıldır özellikle kadın ve gençlere yönelik kamu kurumlarında pek çok desteklerin olduğunu anımsatan Keşir, şöyle devam etti:

"Bunların yeterince bilinmediğini düşündük, sahada bunu gördük. Kadın emeği ve gücü bizim için önemli. Biz eğer bir büyük Türkiye hayalinden, idealinden bahsediyorsak, bu kalkınma da kadın gücü, emeği olmadan olmayacak. Onun için yaklaşık 20 yıldır yaptığımız bütün kadına yönelik politikalarımızın en başına eğitimi koyduk. Bakın yasakları kaldırdık. Bugün Türkiye'de 207 üniversite var. 2013'te kız çocuklarının üniversiteye erişimi yüzde 13,5'tu. Bakın 100 kız çocuğunun, ancak 13,5'ini üniversiteleştirdiğiniz bir ülkede kalkınma hamlesinden bahsedemezsiniz. Eğitim çünkü en önemli fırsat eşitliği aracıdır. Yasaklar kalktı, 207 üniversite var, her ilde üniversite eğitimi erişilebilir oldu. Bugün kız çocuklarının üniversiteye erişimi yüzde 49. Bu, daha çok uzmanlık, iş gücüne katılım, kalkınma, beşeri sermayenin güçlendirilmesi demek. Tabii bu da yetmiyor. Eğitimle verdiğimiz fırsat eşitliğini aynı şekilde girişimcilik ve istihdamda da vermek son derece önemli."